Translate

Укупно приказа странице

Коли Ивањска, ШОЛЕ: ТУЂА ПРИЧА.МОЈА ПРИЧА

Коли Ивањска, ШОЛЕ: ТУЂА ПРИЧА.МОЈА ПРИЧА
Коли Ивањска Шоле /Царичин Амфитеатар; Едиција ЗАВЕТИНЕ, Београд, 2008./Познато је да је поезија језик онолико колико је пејзаж темпера. Уметничка фотографија и филм могу много више него поезија. Писала сам стихове као млада девојка, али ни један нисам посветила мом центру света, јер би сваки био фалсификат: уметничке фотографије далеко су надмоћније и уверљивије. Уметничке фотографије у боји омогућују споразумевање између људи великим делом без језика, без говора, без писања. Права књига о "центру мога света" није ово што пишем: права књига о њему био би албум пробраних слика моје старије сестре. "Говор" читавих серија слика снимљених у последњих тридесетак година у атару мога центра света, с легендама, не дужим од врапчијег кљуна, које би написао позван познавалац уметничке фотографије и човек упућен у тајне овог простора, превазишли би форму једне фото - монографије, дотакли би повест, која је некада била права књижевност, истинску поезију, која је у данашње време срозана, или затрпана као шумски кладенци...    Коли

четвртак, 16. јануар 2014.

Mihajlović: Računi EPS moraju na proveru

DECEMBARSKI računi za struju koji su u mnogobrojnim domaćinstvima i do 50 odsto veći nego u novembru, naveli su potrošače da „napune“ elektrodistribucije širom Srbije. Dok u EPS ističu da je potrošnja poslednjeg meseca prošle godine porasla za petinu i da je obračunski period duži za tri dana, Zorana Mihajlović, ministar energetike je „EPS Snabdevanju“ dala rok od sedam dana da dostavi informaciju u čemu je problem sa povećanim računima za električnu energiju.
Mihajlovićeva je u sredu u Vladi Srbije, rekla da je Ministarstvo dobilo prijave građana za račune za struju.
- U domaćinstvu koje greju toplane, u novembru je račun za struju iznosio 2.100, a za decembar im je stigla uplatnica na 4.800 dinara - rekla je Mihajlovićeva. - U EPS kažu da je povećana potrošnja, ali je sigurno da postoje neki problemi. Očekujem od „EPS Snabdevanja“ da nam dostave informacije - da li je problem softverski ili kadrovski? Ako su neki direktori u „EPS Snabdevanju“ nesposobni da to rade, onda njima nema mesta na tim rukovodećim funkcijama.
Ipak, ministarka je naglasila da će građani sami morati da odu na šaltere EPS i utvrde da li je bilo greške na njihovom računu.
- Potrošnja struje u decembru povećana je za 21 odsto u odnosu na novembar - rekao je Aleksandar Obradović, direktor „Elektroprivrede Srbije“. Toliko više kilovata je EPS isporučila. Slična situacija je i u Crnoj Gori, gde je potrošnja povećana za 30 odsto, pa možda treba videti da li postoji neki regionalni problem. Bez ozbira na sve, račune svakako treba plaćati.
U NIŠU KASNE UPLATNICE U NiŠu, zasad, nema većih problema sa računima za struju, ali možda iz razloga što veliki deo potrošača još nije ni dobio decembarske uplatnice. Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“, kaže da im se nijedan Nišlija dosad nije požalio na uvećani račun.
Kako ističu u EPS, u novembru je potrošeno 2,9 milijardi kilovat-sati, dok je u decembru „izgoreno“ 3,6 milijardi kilovat-sati.
- Ključni razlozi za veću decembarsku potrošnju su niže temperature i hladnije vremenske prilike u decembru u odnosu na novembar, kao i veća dnevna potrošnja za slavu Svetog Nikolu i tokom novogodišnjih praznika u odnosu na prosečne dnevne potrošnje - kažu u EPS. - Takođe, period očitavanja potrošnje za decembar je duži zbog praznika i iznosi i do 33 dana, dok je period očitavanja za novembar bio 30 dana. U Beogradu je potrošnja čak 30 odsto veća u odnosu na novembarsku. Svi kupci koji imaju sumnju u ispravnost računa mogu da podnesu prigovor na šalterima za reklamacije lokalnih distribucija.
Gotovo svakodnevno veliki broj od oko 830.000 domaćinstava na području centralne i zapadne Srbije, koje električnom energijom snabdeva kraljevačka „Elektrosrbija“, žali se ovih dana na „uvećane“ decembarske račune za struju.
- U većini takvih slučajeva, međutim, ne radi se ni o kakvom „uvećanju“ o kojem potrošači nisu blagovremeno obavešteni. Takve reklamacije i prigovori, zapravo, već su uobičajena pojava naročito u zimskim mesecima. Mi, inače, mesečno dobijamo oko 1.500 reklamacija koje se odmah rešavaju, bilo da je zaista reč o nekoj greški u očitavanju ili samom obračunu, što odmah ispravljamo ili, u suprotnom, samo potvrđujemo tačnost ukoliko je račun ispravan - pojašnjava Zoran Milašinović, direktor Direkcije za trgovinu kraljevačke „Elektrosrbije“.
Uz to, Milašinović napominje da reklamacije ove vrste ipak nisu tako brojne jer čine svega 0,2 odsto ukupnog broja potrošača. Ipak, u svim svojim distributivnim centrima, od Aleksandrovca do Šapca, otvorili su čak 56 šaltera za prijem reklamacija na čemu radi čak stotinak zaposlenih.

DUŽI OBRAČUNSKI PERIOD
I u Novom Sadu računi su veći, ali većina građana smatra da je to što su brojila „čitana“ tek po isteku praznika, pa je na računima i potrošnja za više dana. Na šalterima „Elektrovojvodine“, ovih dana nema više posla nego što je to uobičajeno u ovom periodu meseca.

   Iz Komentara: 
  1. Stevan 16. januar 2014. 11:47 #2795072
    Struja se izvozi,možda je to razlog što naš ručak na istoj ringli, u istoj šerpi, nekada neće da provri na istom broju a nekad vri tako jako samo što ne pobegne iz šerpe?mi smo trošili oko 3000 do 3300 din mesečno a u decembru 4000din.Nismo ništa slavili kuvali smo kao i radnim danima?
  2. ogorcen 16. januar 2014. 11:39 #2795062
    Nije istina da je obracun za Decembar bio 33 dana,nego je ocitavanje bilo 4 decembra do 4 januara,barem tako pise na racunu i nije istina da su bas predusretljivi na reklamacijama,jer cak ni racun nisam mogao direktno da platim u EPS-u nego sam morao da idem u postu,a iznos racuna je bila u Decembru 3 puta veci nego u Novembru koji je iznosio 3500 da bi u Decembru skocio na 11.200,pa ljudi moji ,da li je to moguce,kao da je Beogradske Arene racun..I sve to sto pisu iz EPS-a ne pije vodu.:(
  3. Deki 16. januar 2014. 10:36 #2794998
    Teška prevara je u pitanju, a ne povećana potrošnja usled "niskih" temperatura. Na kraju, hladniji je bio novembar sa snegom, nego decembar i nisu svi slavili sv. Nikolu. Moj račun za decembar je 100% veći u odnosu na novembarski, bez ikakve logike! Muljaju sa višom i nižom tarifom, sa uključivanjem te niže i tako gomilaju skupe kilovate, a treba skupiti i koji dinar za predstojeće izbore! Ne treba plaćati dok se ova farsa ne razotkrije i pohapse!
 


Mihajlović: Računi EPS moraju na proveru | Ekonomija | Novosti.rs

Нема коментара: