НОВИНСКА агенција Танјуг биће угашена, а 180 запослених изгубиће посао - најизвеснији је сценарио, после тумачења Владе да је 31. октобра, према закону, престало да постоји Јавно предузеће "Танјуг". Запослени и управа још чекају званично тумачење из Немањине, али све су уверенији да ће их послати на евиденцију Националне службе за запошљавање.
Од укупно 15 медија за које у процесу приватизације нико није био заинтересован, само се Танјугу догодило да бесплатне акције нису понуђене радницима који имају право на њих. Закон о јавном информисању и медијима каже да медијима који нису приватизовани до 31. октобра остаје рок од месец дана да поделе бесплатне акције запосленима. После тога, најкасније до првог децембра, уследило би гашење и брисање из евиденције Агенције за привредне регистре.
Новинари и остали запослени у Танјугу ће, међутим, бити ускраћени за ту могућности.
- Ситуација је чудна и тешка. Не знамо још ништа званично и чекамо одлуку Владе Србије - каже Мирко Драгишић, представник Синдиката новинара Србије у овој медијској кући. - Са 31. октобром престало је да постоји ЈП "Танјуг", јер Закон о јавном информисању и медијима каже да закључно са тим датумом престаје да важи Закон о Танјугу, према којем смо пословали. Наводно, добићемо плате још само за рад у октобру, а након тога ће нам бити исплаћене отпремнине и бићемо упућени у Националну службу запошљавања. Ми и даље радимо уобичајено и чекамо разрешење. Влада мора да донесе формалну одлуку.
БУДУЋИ ДРЖАВНИ СЕРВИС?ТАНЈУГ је угашен као јавно предузеће, а у медијским круговима прича се да би могао евентуално да "преживи" ако би био регистрован као агенција или сервис за информисање Владе Србије. Али чак и према том сценарију, садашња агенција је прегломазна и не би сви запослени могли да пређу у нову агенцију.
На ове вести реаговало је и Удружење новинара Србије, које негодује јер је запосленима у Танјугу ускраћено право да поделом бесплатних акција постану власници фирме у којој раде.
- По тумачењу које је УНС незванично добио из Владе, престанком важења Закона о новинској агенцији Танјуг, у поноћ 31. октобра 2015. године, формално-правно престала је да постоји национална новинска агенција, па и сва права на пренос капитала без накнаде на који би запослени до тада имали право - појашњавају из УНС-а. - Према Закону о јавном информисању и медијима, да је поступак преноса капитала покренут одмах по окончању другог круга приватизације - 7. октобра, а пре престанка важења Закона о Танјугу, запослени у овој агенцији могли би да остваре права која им припадају по Закону о јавном информисању и медијима.
Из УНС-а подсећају да је државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић 10. октобра изјавио да је "бесплатна подела акција нешто што Закон препознаје као следећу фазу када је у питању Новинска агенција Танјуг". Напомињу и да су Агенција за приватизацију и менаџмент Танјуга морали да пре истека рока покрену поступак којим би запосленима омогућили да преузму бесплатне акције.