Translate

Укупно приказа странице

Коли Ивањска, ШОЛЕ: ТУЂА ПРИЧА.МОЈА ПРИЧА

Коли Ивањска, ШОЛЕ: ТУЂА ПРИЧА.МОЈА ПРИЧА
Коли Ивањска Шоле /Царичин Амфитеатар; Едиција ЗАВЕТИНЕ, Београд, 2008./Познато је да је поезија језик онолико колико је пејзаж темпера. Уметничка фотографија и филм могу много више него поезија. Писала сам стихове као млада девојка, али ни један нисам посветила мом центру света, јер би сваки био фалсификат: уметничке фотографије далеко су надмоћније и уверљивије. Уметничке фотографије у боји омогућују споразумевање између људи великим делом без језика, без говора, без писања. Права књига о "центру мога света" није ово што пишем: права књига о њему био би албум пробраних слика моје старије сестре. "Говор" читавих серија слика снимљених у последњих тридесетак година у атару мога центра света, с легендама, не дужим од врапчијег кљуна, које би написао позван познавалац уметничке фотографије и човек упућен у тајне овог простора, превазишли би форму једне фото - монографије, дотакли би повест, која је некада била права књижевност, истинску поезију, која је у данашње време срозана, или затрпана као шумски кладенци...    Коли

среда, 4. новембар 2015.

Боже помизи, да се ова претња не обистини!

СВЕТ

Меркелова: Ако Немачка затвори границе – избиће рат на Балкану

Ултрадесничари тужилаштву подносе стотине пријава против канцеларке, оптужујући је за наводну велеиздају због прихвата огромног броја избеглица
Потпис: Ангела Меркел Фото Ројтерс/Фабрицио Бенш
Од нашег дописника
Франкфурт, Хајделберг – Немачка канцеларка Ангела Меркел ксиноћ је поново бранила свој став да неће да затвори границе Немачке за улазак избеглица, али овог пута је истакла да би тако нешто могло да изазове рат на Балкану. Говорећи на партијској конференцији у Дармштату, на југу Немачке, о томе како не жели да затвори аустријско-немачку границу, она је скренула пажњу на негативна искуства са оградом на мађарско-српској граници.
„На западном Балкану данас постоје поново такве тензије (као деведесетих година прошлог века) да сам због тога недавно замолила да се одржи конференција о (избегличкој) балканској рути”, рекла је она и додала да не жели да све представља црно, али да би се ситуација брзо могла погоршати. „Нећу да тамо поново дође до оружаних сукоба. Али брже него што се мисли, једна свађа може да се претвори у песничење, а то је нешто што нико не жели.”
Канцеларка је подсетила своје партијске колеге да је мађарска ограда на граници са Србијом довела до тога да избеглице сада путују преко Хрватске, Словеније и Румуније, док би после изградње сличне ограде на немачко-аустријској граници, како је рекла, они сигурно покушали да у Немачку дођу преко других земаља.
„Опасност од тога да Немачка затвори своју границу лежи у томе што би ове земље то исто учиниле”, рекла је она, додајући да је задатак Немачке, као највеће државе чланице Европске уније, да нађе решење које ће подстаћи солидарност а не међусобне поделе. „То је могуће само корак по корак. Поприлично сам уверена да ћемо у томе успети.”
Члановима њене Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) из покрајина Хесен, Рајнланд-Пфалц, Сарланд и Баден Виртемберг, који су учествовали на конференцији у Дармшату, она је поручила да разуме њихову забринутост због великог број избеглица и да „не жели да потцени” те њихове бриге, али је апеловала на њих да не забораве и људско достојанство избеглица.
Она је јуче, иначе, рекла да европска избегличка криза неће бити решена на немачко-аустријској граници, позивајући поново на равномерну расподелу избеглих у Европи.
„Они у Европи који данас мисле да њих то не погађа биће на неки начин погођени сутра, макар и само тиме што ће јединство ЕУ бити доведено у питање”, рекла је она.
Канцеларка је због своје политике „отворених врата” Немачке за избеглице не само стекла све већи број политичких противника и критичара чак и у редовима своје партије, већ је против ње поднето и око 400 кривичних пријава због наводно почињене велеиздаје. Лево оријентисани дневни лист „Тагесцајтунг” сазнао је у Савезном државном тужилаштву у Карлсруеу о овим пријавама, али портпарол тужилаштва није прецизирао шта се у њима наводи као доказ наводне велеиздаје. Према немачком закону, за велеиздају је неопходно да особа делује насиљем или претњом насиљем, али то није спречило ултрадесничаре да подносе пријаве против Меркелове сматрајући да је огроман прилив избеглица, који је она дозволила, један вид насиља, те да је „реч о апокалиптичном сценарију који би у оквиру једне године могао водити крају Немачке”.
„Тагесцајтунг” истиче да је таква тврдња у правним оквирима апсурдна, али да су ове оптужбе само део оркестриране десничарске кампање, будући да су многе пријаве против Меркелове веома сличне оним које су подношене због тога што је Берлин одобрио трећи европски програм помоћи Грчкој.
Меркелову не брину толико ове оптужбе, колико је тренутно брине да ли ће њен коалициони партнер Социјалдемократска партија (СПД) на крају ипак пристати на то да се у пограничним деловима Немачке успоставе такозване транзитне зоне за избеглице у којима би они били затворени док се не процени ко од њих уопште има основ за добијање азила у Немачкој, а ко мора одмах да буде депортован. Она је невољно пристала на овај предлог баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Хорста Зехофера, али засад не успева на ову одлуку да убеди свог вицеканцелара и шефа СПД-а Зигмара Габријела, који то сматра бесмисленим, опасним и противправним.
Упркос томе, она је прексиноћ својим партијским саборцима рекла да верује у договор и да „није први пут да морају да СПД убеђују у нешто што је добро”. Следећи састанак лидера ЦДУ, ЦСУ и СПД заказан је за сутра.
Н. РадичевићТанјугобјављено: 03.11.2015. у Политици

Нема коментара: