ОД свих намирница, пасуљ је сигурно једна од најздравијих и најомиљенијих. Богат протеинима, витаминима и минералима, идеална је храна за децу и одрасле. Одличан је извор гвожђа, мангана, бакра, витамина Б9 и Б1, фосфора, магнезијума и цинка, а у мањим количинама садржи и калцијум, калијум, селен, витамине Е, Б2, Б5 и Б6. Због тешке сварљивости, не препоручује се једино особама са желудачним и цревним сметњама. Да би се смањила појава надутости и гасова, приликом припреме, треба додати природне зачине попут кима, першуна, нане, белог лука, ђумбира, лорбера или карија.
Због добре комбинације влакана и фолне киселине пасуљ је добар "савезник" у борби против кардиоваскуларних и болести дебелог црева. Посебно се препоручује у исхрани деце и трудница. Повољно делује и на особе које пате од анемије, болести зуба, ува, бронхитиса, главобоље, депресије, крварења из носа, па чак и импотенције. Делотворан је и код несанице, остеопорозе, прехладе и грипа, хемороида, хроничног умора и стреса.
Известан број стручњака истиче да пасуљ, због богатства антиоксиданаса, помаже и код различитих облика рака. Амерички научници са државног универзитета у Колораду тестирали су шест врста пасуља, уобичајених на њиховом тржишту. Мерењем количине антиоксиданаса, установили су да црвени, шарени и тамноплави пасуљ имају и до десет пута веће количине овог вредног састојка и других лековитих материја у односу на бели и жути пасуљ. Да би се постигао што бољи ефекат, пожељно је да се конзумира са житарицама, јер такав оброк садржи пуну дозу есенцијалних аминокиселина потребних човеку.