Translate

Укупно приказа странице

Follow by Email

РЕЛИГИЈА ПОЕЗИЈЕ

РЕЛИГИЈА ПОЕЗИЈЕ
веза Цариградским друмом

среда, 12. август 2015.

Pod okriljem Stare planine...

docinci
Objavljeno 11.08.2015. | objavio Plusonline
0

Staroplaninska sela sanjaju o prošlosti!!!VIDEO

Naša medijska kuća je na Konkursu za projektno finansiranje predložila serijal istraživačkih reportaža pod nazivom ,,Pod okriljem Stare planine,,Rsovci, Visočka Ržana, Topli Do, Dojkinci, Brlog, Rosomač, Slavinja,Pakleštica , planinska sela podno Stare planine žive u tišini, zaboravljena, usnula. U ovim selima, ušuškanim medju pašnjake, šume, planinske potoke,  žive starine. Ne pamti se svadbeno veselje, plač tek rodjenog deteta. U školama nema dece, nagnule se na jednu stranu. Prodavnice nekada bile,  ponegde crkva koju su meštani uz pomoć opštine i dobrotvora  sredjivali, zadruge u paučini, pali plafona, ako ih uopšte ima…
Sela,  gde je nekada bilo preko 2oo.ooo ovaca i na hiljade dece, stare i čekaju!
Krenuli smo  da pohodimo Staru planinu uvereni da ima nade! Sigurni da Boža Dragić i njegovih 5oo ovaca neće biti jedini dobar primer.  Sedeli smo na tronoškama sa najstarijim ljudima u selima , koji su nam dok su im ruke drhtale, a sa naboranog lica, iskrio tužan pogled, govorili o prošlosti.
U tim selima sreli smo i neke od mladih ljudi. Ima ih. Neki hoće da budu primer, da pokrenu to kolo da ponovo zaigra nasred sela.
Svi u glas govore. Država mora da zna šta hoće. Da napravi strategiju, da ne zaboravi bogatstvo koje imamo pred očima. Napušteno bogatstvo. Da se poprave putevi, ambulante, crkve, prodavnice. Da se začuje plač tek rodjene bebe. Ima nade za sela ,,Pod okriljem Stare planine,, Da li je to samo naša iskrena želja posle svega što smo od bogatstva videli ili će to tako biti !!!???
I još nešto !
Tupavica, Piljski vodopad, Slavinjsko grlo, prelepo izgledaju na fotografijama onih koji su uspeli da stignu do najlepših slika porirode. Ali, i ne samo to. Urediti staze, napraviti puteve. Treba stići tamo, da svako to može!!!
I još mnogo toga!!!
U uvodu serijala koji će početi za koji dan, juče smo razgovarali sa Vidojkom Panajotovićem, pomoćnikom predsednika Opštine za infrastruktutu. Čovek, koji, kao i mnogi u lokalnoj sampouporavi, veruje da će se Stara planina, da će se sela ,,U okrilju Stare planine ,,probuditi!
Mi verujemo. Šta više, ubeđeni smo u to. A on!
      = izvor: Staroplaninska sela sanjaju...

Нема коментара: