Translate

Укупно приказа странице

Коли Ивањска, ШОЛЕ: ТУЂА ПРИЧА.МОЈА ПРИЧА

Коли Ивањска, ШОЛЕ: ТУЂА ПРИЧА.МОЈА ПРИЧА
Коли Ивањска Шоле /Царичин Амфитеатар; Едиција ЗАВЕТИНЕ, Београд, 2008./Познато је да је поезија језик онолико колико је пејзаж темпера. Уметничка фотографија и филм могу много више него поезија. Писала сам стихове као млада девојка, али ни један нисам посветила мом центру света, јер би сваки био фалсификат: уметничке фотографије далеко су надмоћније и уверљивије. Уметничке фотографије у боји омогућују споразумевање између људи великим делом без језика, без говора, без писања. Права књига о "центру мога света" није ово што пишем: права књига о њему био би албум пробраних слика моје старије сестре. "Говор" читавих серија слика снимљених у последњих тридесетак година у атару мога центра света, с легендама, не дужим од врапчијег кљуна, које би написао позван познавалац уметничке фотографије и човек упућен у тајне овог простора, превазишли би форму једне фото - монографије, дотакли би повест, која је некада била права књижевност, истинску поезију, која је у данашње време срозана, или затрпана као шумски кладенци...    Коли

петак, 16. октобар 2015.

СРБИЈА, У ЈЕСЕН 2015.




САЗНАЈЕМО Нови услов ЕУ: Србија да уведе санкције Русији
Никола Томић Лана Гедошевић | 15. 10. 2015. - 21:57х | Фото: Ројтерс, РАС | Коментара: 636
ЕУ ће тражити да се Србија политички одрекне Русије! Увођење санкција Москви биће услов за напредак у преговорима о приступању.

Ово сазнаје „Блиц“ из западних дипломатских извора у Београду. 
 
Поред косовских ултиматума за Србију, Европска унија спрема и тврд услов у вези с Русијом. 
 
Наиме, да би се у преговорима са ЕУ отворило поглавље 31 о спољној политици, Влада у Београду ће морати у много већој мери него до сада да усклади своје понашање с Бриселом. То, кажу наши саговорници, значи једноставно - Србија мора да се приклони европским санкцијама Русији.
 
Шта је Поглавље 31
 
Поглавље 31 има назив "Спољна, безбедносна и одбрамбена политика" и има циљ да земља кандидат за чланство потпуно усклади своју политику у овим областима са заједничким ставовима ЕУ. 
 
И то не би било ништа спорно да се Србији одмах на почетку процеса као ултиматум за отварање тог поглавља не поставља најтежи услов, а то је да се одрекне савезништва са Владимиром Путином.
 
Извори „Блица“ објашњавају да би отварање поглавља 31 требало да се нађе на дневном реду у наредних годину дана. То значи да Србији преостаје да се нада да ће се ЕУ и Русија до тада помирити и да нећемо ни морати да бирамо између Брисела и Москве.
 
Контрасанкције
 
Путин би престао да нас подржава око Косова и забранио би увоз српских производа у Русију
Европске земље које су увеле санкције Русији а нису у ЕУ су Албанија, Црна Гора, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн. Русија им је одговорила контрасанкцијама на низ прехрамбених и пољопривредних производа.
 
То би се сигурно догодило и Србији, а штета би била огромна, каже заБлицполитички аналитичар Бранко Радун.
 
- Незваничан захтев Запада да се придружимо санкцијама постоји, а до формалног ће доћи под два услова: ако се глобално односи САД и ЕУ са Русијом још више погоршају и ако Запад буде пожелео да нас из неких разлога додатно притисне. Економска и политичка штета од увођења санкција била би немерљива. То никако не смемо да прихватимо - коментарише Радун. 
 
И Косово и Русија
 
Највиши српски званичници - премијер Александар Вучић, председник Томислав Николић и шеф дипломатије Ивица Дачић - у досадашњим реакцијама су били јасни: ЕУ може да тражи све од Србије осим признања Косова и санкција Русији. 
 
КакоБлицсазнаје, одбијање Београда да се придружи санкцијама биће критиковано и у извештају о напретку Србије ка ЕУ, који ће Европска комисија објавити овог месеца.


Шта подразумевају санкције
 
Санкцијама које је ЕУ увела Русији због анексије Крима забрањује се: било каква сарадња са пет руских државних банака, трговина обвезницама и акцијама руских енергетских и одбрамбених компанија, увоз или извоз наоружања и војне опреме, као и трговина робом и технологијама у области енергетике, одбране и експлоатације енергената. Забрањен је улазак у ЕУ за 151 особу из Русије, а замрзнута је имовина 37 појединаца и правних лица из Русије.
 Извор:Блиц  

*
Путинова понуда Србији која се не одбија
Петак 16. Оцт 2015 10:24
Руски председник Владимир Путин издао је најближим сарадницима налог да спреме "понуду за Србију" која би подразумевала економску сарадњу, али и војну помоћ земљи коју у Москви види као "последњег искреног савезника на Балкану".
Путинова понуда омогућиће Србији да у кратком року постане још озбиљнија држава.
"Русији је јако стало да Србија буде што јача и стабилнија држава. Председник Путин сматра да је сада тренутак да се пред Србију, која је суочена са страшним уценама и притисцима Запада, изађе са понудом коју неће моћи да одбије", преноси одлично обавештени дипломатски извор Информера, човек који је имао лични контакт са председником Руске Федерације.
Како се сазнаје, "руска понуда" неће Србију условљавати прекидом преговора о придруживању са Европском унијом, а подразумеваће, пре свега, помоћ у модернизацији војске и економије.
"Русија је спремна да вам испоручи најмодернију војну технику, авионе, хеликоптере, чак и ракетни систем С-300, који би био кључни фактор у одбијању евентулане агресије. У тренутку када Американци најављују да ће Хрватима поклонити самовозне вишецевне бацаче чији је домет 300 км, Србија би могла да има адекватан одговор", објашњава извор листа.
Према његовим речима, "Путинов пакет" подразумевао би и врло конкретну и опипљиву економску помоћ.
"Москва је спремна да у Србију инвестира пет милијарди евра у року од три године. Понудићемо велике инвестиције у инфраструктуру, железницу... Посебно велика улагања била би у гасне електране, које би Србију претвориле у енергетског лидера региона. Такође, руско тржиште би се потпуно, без икаквих ограничења, отворило за све производе из Србије", набраја саговорник листа.
Званично, нико у Влади Србије није желео да коментарише ова сазнања.
(Информер)

Нема коментара: