Edition SECTIO CAESAREA - Едиција ЦАРСКИ РЕЗ

У једном од књижевних часописа Едиције ЗАВЕТИНЕ, Посебној породичној заветини, постоји стална рубрика, која је, у ствари, мост између српске и светске књижевности, али и успомена на једног лутајућег Србина, који је у Француској, где је завршио свој живот, покренуо библиотеку библиофилских издања, са намером да у њој објављује преводе књига српских песника на француски, или на неки други страни језик, и преводе светских песника на српски. Од споменуте племените идеје Лутајућег Србина до њеног остварења испречило се много тога, пре свега - судбина (смрт), можда и Бог? Захваљујући коме велике, дивне и амбициозне замисли не пропадају никад. Тако да је овај Agregat Сазвежђа Заветина израз и пијетета, бесконачности и нечег што личи на чудо и ризницу...

МАНИСТРА Шоле Соколовић

МАНИСТРА Шоле Соколовић
Књижевна заоставштина. ОБЈАВЉУЈЕ СЕ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ, као знак пијетета. Књига је од јуна месеца 2017 доступна свима на свету...

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

понедељак, 12. октобар 2015.

I danas je neverovatno i nepojmljivo kako je Mehmed-paša Sokolović u svom selu, pre 450 godina,mogao graditi i crkvu i džamiju, biti i Srbin i musliman i pravoslavac i Turčin odjednom, pa imati za brata srpskog patrijarha Makarija Sokolovića i ujedno biti sultanov zet, dizati ćupriju na Drini svom narodu i planirati Suecki kanal drugim narodima


Ljubo Kiridžić je do smrti živeo u trošnoj kući, bez struje, a seoce iz kog je kao janičar odveden Mehmed-paša deluje pusto, mladih gotovo i nema. Struje nije bilo jer se u tom selu krio Draža Mihailović


Most na Drini, ćuprija
Foto: Flickr/iharsten
U selu Sokolovići, nadomak Rudog, rodnom mesta čuvenog Mehmed-paše Sokolovića, umro je u 88. godini Ljubo Kiridžić, poslednji potomak velikog vezira.
Ljubo je do smrti živeo u velikoj nemaštini, u trošnoj kući bez struje. Decenijama je svim namernicima s ponosom pričao razne događaje iz života slavnog pretka.
Seoce iz kog je kao janičar u Tursku odveden Mehmed-paša deluje usnulo i pusto. Ostali su u njemu uglavnom starci, mladih gotovo i nema, a godinama se ovde nije čuo plač novorođenčeta.
Ljubina rodbinska veza s čuvenim turskim vojskovođom nije mu pomogla da ima udobniji život. Decenijama je s ponosom pričao svima koji su pohodili Sokoloviće o svom pretku, pokazujući im ruševine porodične kuće Dimitrija Sokolovića, Mehmedovog oca.
Foto: Naše novine
Foto: Naše novine
Ljubo Kiridžić je za života pričao da se 1943. kod njega u selu Ravanci, koje se naslanja na Sokoloviće, krio đeneral Draža Mihailović, s kojim se on rukovao u zoru 13. marta 1946, ne sluteći izdaju i hvatanje Draže samo koji sat kasnije.
Meštani kažu da je baš zbog Draže zaselak Ravanci, u kome su Ljubo i njegova supruga Milja (83) dugo bili jedini stanovnici, posle rata bio kažnjen i zaboravljen, bez struje i osnovnih sredstava za život, i tako je ostalo do dan danas.
Starina Ljubo je svojevremeno ispričao nešto što nisu dokučili ni mnogobrojni istoričari. U autobiografi Mehmed-paše Sokolovića majka velikog vezira zvala se Marija. To mu je potvrdio deda koji je bio rođen 1848. i živeo je ravno 100 godina, a njemu opet njegov deda, što se kao živo predanje prenosilo s kolena na koleno.
Foto: Naše novine/Mujo Bjelopoljac
Foto: Naše novine/Mujo Bjelopoljac
Ovih dana selo Sokolovići je sablasno pusto, s tek desetak raštrkanih, uglavnom napuštenih kuća. Selom dominira po drugi put obnovljena džamija, koju je Mehmed-paša sagradio svom ocu Dimitriju, koji je prelaskom u islam postao Sinan-beg.
Pokojni Ljubo je tvrdio da je stotinak metara dalje od džamija Mehmed-paša sagradio i crkvusvojoj majci Mariji, ali je ona ostala porušena u šipražju i nikada nije obnovljena.
Zanimljivo je da vodovod pravljen pre pet vekova u ovom selu i danas funkcioniše. Na autobuskom stajalištu na natpisom “Sokolovići” na putu Rudo – Sarajevo, dominiraju gomile otpada i šuta.
U šest vekova dugoj istoriji Osmanske carevine, za vreme 36 sultana, izmenjalo se na vlasti ukupno 210 velikih vezira. Međutim, turski istoričari se slažu da među njima Mehmed-paša Sokolović zauzima istaknuto mesto jer je najzaslužniji za uzdizanje turske imperije.

Foto: Wikipedia/C. Angerer & Göschl
Njegov život od ličnog sultanovog sobara i oružara, admirala mornarice, vojnog komandanta turske vojske, osvajača Sigeta, Arabije i Bagdada, održao ga je u službi čak kod tri sultana.
– I danas je neverovatno i nepojmljivo kako je Mehmed-paša Sokolović u svom selu, pre 450 godina,mogao graditi i crkvu i džamiju, biti i Srbin i musliman i pravoslavac i Turčin odjednom, pa imati za brata srpskog patrijarha Makarija Sokolovića i ujedno biti sultanov zet, dizati ćupriju na Drini svom narodu i planirati Suecki kanal drugim narodima – priča u dahu Bojan Bajić, stanovnik Rudog.
Poginuo je u 74. godini, kao žrtva političke zavere, od ruke, ironijom sudbine, jednog derviša koji mu je poreklom bio zemljak iz Bosne.
(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)

Нема коментара: