УРУШАВАЊУ Цркве Светог Архангела у пиротском селу Чиниглавци, подигнутој пре 130 година на темељима старе богомоље, поред зуба времена и људског немара, умногоме су допринели и трагачи за старим златом. Трагови грозничаве потраге за богатством преко ноћи видљиви су око овог храма, али и крај неколико крстова поред јужних темеља препуклог зида, који виси као дотрајали зуб. 
Раде Динић, пензионер из Београда, који се пре десетак година вратио у завичај и са супругом уподобио свој живот овде, каже да на десној обали Нишаве и испод масива Видлич потрага за закопаним благом није била толико агресивна, али и да никад није посустајала. С времена на време, трагачи су иза себе остављали рупе испред улаза у цркву, али и крај крстова, односно темеља са јужне стране.
- Да ли је ко и када пронашао неко благо, нико не може да потврди нити да демантује. Тек, илегалци су стално долазили и ноћу, лопатама и крамповима претурали и чепркали око темеља храма и по ћошковима. Водиле су их старе мапе, које су својевремено пристизале из Бугарске и продавале се за велики новац. Наравно, вероватно је реч о мапама које се у некој копирници фабрикују и на њима се добро заради. Сигурно је, међутим, да је урушавању и пропадању овог објекта допринело и то копање - наводи Динић, који је своју пензију зарадио у "Јату".
Његову причу потврђују и многи други Чиниглавчани, који су се последњих година вратили у завичај. По тим причама, село Чиниглавци је под турским ропством, као и сада, било на путу који води ка Цариграду. Хајдучија која је атаковала турске караване крила се и у кањону реке Јерме, који је такође познат по трагачима за закопаним златом, али и овде, повише десне обале Нишаве, где се спушта са Видличког и Одоровачког масива.
Од копања пали кров и крст
Да ове приче нису без реалног утемељења, говори и чињеница да је цео овај крај познат по многобројним пећинама од којих неке још нису истражене. И оне су служиле за скривање хајдучије после похода на турске караване, који су грабили пут истока. Једна од тих пећина, коју овде зову Пропас, први пут је истражена пре пет година, када су у њу ушли спелеолози из Београда.
ДВА КАРАВАНСКА ПУТА
ТРАГОМ предања, старих мапа и веровања, стотине копача траже злато широм Србије. Појединци који трагају за дукатима, већ деценијама иду трасом два стара караванска пута. Један иде од Трепче, преко Пештерске висоравни, Новог Пазара и Сјенице до Дубровника, а други је "цариградски друм" који полази из Крушевца, иде низ Мораву, па уз Стару планину, према Бугарској и Цариграду.

Предање каже и да се од бугарске границе до књажевачких села налази више од 30 римских караула, које су деценијама мета "ловаца" на античке предмете, скривене римске драгоцености, али и хајдучке пленове. Прича се у овом крају да су хајдуци често свој плен скривали баш на таквим местима.
СРУШИО СЕ КРОВ
КРОВ Цркве Светог Архангела Гаврила срушио се пре двадесетак дана. Пао је у унутрашњост цркве, а на сву срећу, тог момента у цркви није било никог. Вероватно због великог потреса, повећала се и ранија пукотина на јужном и источном зиду цркве која је сада практично неупотребљива.